Ganxeta, el nom i la imatge de la bicicleta compartida de Reus que entra en funcionament enguany

15 març, 23

El sistema públic de bicicleta compartida de Reus ja té nom i imatge de marca. Es dirà Ganxeta i es presenta amb una imatge fresca i propera per convertir-se en una proposta atractiva i una alternativa real de mobilitat urbana.

La Ganxeta serà una bicicleta pràctica per moure’s per la ciutat i es podrà fer servir a través d’una aplicació mòbil senzilla, on l’usuari es podrà registrar, escollir el punt de recollida, triar la bicicleta i retirar-la fàcilment de les estacions situades a la via pública.

A l’octubre, 250 bicicletes compartides
Treballem en totes les peces del sistema de bicicleta compartida per estrenar el servei a l’octubre, amb 250 bicicletes i 21 estacions repartides per tota la ciutat. Tots els lots del projecte, un total de cinc, ja estan adjudicats i en marxa: la reforma del local del servei, l’obra civil per a la instal·lació d’estacions i ancoratges, el subministrament de bicicletes, el subministrament del material de les estacions i la definició del sistema informàtic per a la gestió del servei.

En els darrers mesos, la prova pilot interna ha permès validar la fiabilitat dels vehicles de mostra, la comunicació entre les estacions i el Centre de Control Central i el funcionament de tot el sistema. La bicicleta definitiva serà similar al prototip amb què s’han fet les proves per la ciutat.

Paral·lelament a la fabricació de les bicicletes, s’està acabant d’equipar el taller, el centre neuràlgic del servei de manteniment i funcionament de les bicis. I, aquest mateix mes de març, comença l’obra civil per fer les estacions, la primera es farà a l’avinguda de Vidal i Barraquer i, de  manera progressiva, es farà la resta fins arribar a les 21 previstes en la primera i la segona fase del desplegament. 

A nivell tecnològic, també s’està desenvolupant l’aplicació de la Ganxeta i el sistema d’ancoratge. L’aplicació en regularà tot el funcionament, amb un primer registre, l’usuari podrà conèixer en temps real la ubicació i la disponibilitat de totes les bicicletes a cada estació, triar-ne una i retirar la bicicleta per començar a utitlitzar-la.

Ganxeta, la bicicleta de Reus
El logotip de Ganxeta neix a partir d’un sistema modular de formes geomètriques bàsiques que connecten diversos conceptes: els cercles ens recorden les rodes de la bicicleta, però també les rotondes de circulació, un conjunt de línies que ens trasllada visualment a la trama urbana de la ciutat. S’hi afegeix el subtítol de “la bicicleta de Reus”, per explicar què és la Ganxeta.

El logotip es completa amb unes fletxes que li aporten direcció i moviment però també hi afegeix el valor afegit de sostenibilitat i d’economia circular.

Els colors del transport públic
La bicicleta compartida es planteja com un nou sistema de transport públic de la ciutat de Reus, per aquest motiu, incorpora els mateixos colors que Reus Transport: el groc mostassa i el gris, combinats amb el blanc i el negre. El quadre de la bicicleta definitiva serà del mateix color que la carrosseria dels autobusos municipals.

El projecte de bicicleta compartida de Reus està emmarcat dins del «Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Financiado por la Unión Europea-NextGenerationEU».