L’Ajuntament de Reus culmina la transformació comercial del Mercat Central amb la licitació de les obres de l’accés principal

16 març, 23

L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, treurà a licitació aquest mes de març les obres de reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central per tal de desenvolupar un nou espai destinat a la venda i la degustació, que donarà un nou servei a la ciutadania i que dotarà de valor afegit el Mercat Central.

El nou espai comptarà amb dues zones diferenciades: una d’interior amb una superfície de 440 m2, on abans hi havia un autoservei que va tancar fa poc més de tres anys, i una d’exterior, de 450 m2 més, que resulta de la reforma de l’accés i la creació d’una plaça elevada, mantenint l’estructura original de la façana però potenciant l’accés de vianants pel carrer de Sant Joan.

El concurs públic de les obres consta de dos lots, amb un pressupost global d’1,28 milions d’euros:

  • La reforma del Mercat Central amb el «Projecte d’execució de la reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central de Reus», creació d’una nova plaça elevada i adaptació dels accessos per millorar l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda. Import: 790.415,66 euros (amb IVA 956.402,95 euros)

La reforma preveu la demolició de l’espai interior on hi havia un supermercat, la construcció dels nous serveis, l’ampliació de les instal·lacions, l’obertura de la façana principal, la demolició de les escales i les rampes actuals, la construcció del moll elevat amb un nou accés i una nova marquesina.

  • El Projecte d’ampliació i de millora de l’eficiència energètica del sistema de climatització del Mercat Central. Import: 498.266,37 € (amb IVA 602.902,32 euros)

La climatització d’aquesta nova zona del mercat és necessària perquè l’antic autoservei disposa d’un sistema independent, no inclòs en el sistema actual del mercat. Aquesta inversió es fa per eficiència energètica i ha de permetre un millor funcionament de la climatització de tot l’equipament.

Els terminis d’execució de les obres seran d’entre 5 i 6 mesos un cop licitades.

Paral·lelament, es treballa per treure també a concurs públic l’arrendament de l’espai per trobar l’operador o els operadors. Si tot surt com està previst, l’objectiu és obrir el nou accés a finals de 2023.

Plaça nova i accés principal més atractiu

Amb el «Projecte d’execució de la reordenació de l’espai públic i de l’accés principal del Mercat Central de Reus» es preveu dotar l’entrada del carrer de Sant Joan amb escales i una gran rampa per a una major accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.  El projecte incorpora l’ús de terrassa exterior a la nova plaça elevada, un ús que afavorirà el funcionament del mercat en un horari més ampli que en l’actualitat com a mesura per impulsar comercialment no només el Mercat Central sinó també la seva àrea d’influència.

Aquest projecte cerca transformar l’espai disponible i en desús en una oferta complementària a la del mercat, un espai obert a l’exterior i integrat a l’entorn, que afegeixi valor als productes frescos i els elaborats pels comerciants artesans del mercat i, a més, es converteixi en una porta d´entrada de nous clients a un consum local i més sostenible.

Aquestes accions suposen una segona fase de la reactivació i transformació integral del Mercat Central iniciada el 2020 amb les reformes interiors: l’enderroc de vuit parades buides, la modernització i ampliació de les parades, l’ampliació horària i la creació de dues zones de degustació i d’ús comú.