Via P, el nou sistema d’accés automàtic als 10 pàrquings de la xarxa municipal

07 des., 21

Entrar i sortir del pàrquing sense tiquet ni fer cues al caixer, amb la lectura de matrícula, i aparcant a qualsevol dels 10 aparcaments de la xarxa municipal és a partir d’ara més fàcil, àgil i pràctic.

El nou servei Via P, habilita les matrícules dels vehicles registrats a l’aplicació Aparcar –que ja permet aparcar a la zona blava sense necessitat d’anar fins al parquímetre i treure tiquet en paper– perquè puguin entrar i sortir de la xarxa municipal d’aparcaments de Reus de manera molt més ràpida. Amb Via P no cal obtenir tiquet quan s’accedeix a l’aparcament ni haver de passar pel caixer a pagar abans de la sortida.

Un salt més en innovació tecnològica
El sistema de gestió d’aparcaments de Reus Mobilitat i Serveis, renovat l’any 2019, disposa de la tecnologia necessària per tirar endavant la integració amb l’aplicació Aparcar, de manera que quan un vehicle accedeix a l’aparcament, s’activa el lector de matrícules que identifica al vehicle i, si el client està registrat a l’aplicació i té habilitat el servei d’accés als pàrquings, la barrera s’obre automàticament. Quan això passa, l’usuari rep una notificació de l’aplicació informant-lo de l’inici de l’estada a l’aparcament corresponent.

En el cas que el sistema no pugui reconèixer la matrícula per algun motiu, l’aplicació genera un codi QR per cada vehicle, que varia cada cop que s’accedeix a lun dels aparcaments de la xarxa municipal, i que resulta l’equivalent digital al tiquet físic de paper.

Al moment de tornar al cotxe per marxar, no cal passar pel caixer automàtic. Simplement cal engegar el vehicle i dirigir-se directament al carril de sortida, on novament el sistema de reconeixement de matrícules identificarà al vehicle –o alternativament, es pot presentar el codi QR al lector del caixer situat al carril de sortida.

En el moment de sortir de l’aparcament municipal, el sistema de gestió realitzarà el càrrec corresponent al temps exacte de l’estada i es farà directament al mitjà de pagament que l’usuari ja té operatiu a l’aplicació Aparcar, sense haver de fer res més.

Actualitzar l’aplicació Aparcar i res més
El servei Via P funciona en proves des de fa un parell de mesos amb molt poques incidències.

Per començar a fer-lo serveir, l’únic que han de fer els usuaris que ja estan resgitrats a Aparcar és actualitzar la nova versió de l’app i habilitar l’accés als pàrquings. Els nous usuaris cal que es descarreguin l’aplicació i es donin d’alta, inrtroduint les seves dades, la matrícula del vehicle i la informació bancària per autoritzar el pagament.

L’evolució de l’exitosa Aparcar
L’aplicació Aparcar es va posar en marxa el 2016 a Reus i a Cambrils. Actualment està disponible també a Tarragona, Valls i Salou i compta amb més de 59.000 usuaris actius. D’aquests, més de 32.000 l’han fet servir enguany per aparcar a la zona blava de Reus, amb el resultat de 2.000 estades diàries aproximadament activades a través de l’aplicació.

A través de l’app Aparcar tambés es pot activar la càrrega de vehicle elèctric. A Reus, aquest 2021, ja s’han activat més de 680 recàrregues a través de l’aplicació a qualsevol dels punts de recàrrega municipals.

El màxim diari, un any més a 4 euros
D’altra banda, els preus dels pàrquings municipals per a 2022 mantenen un any més l’import màxim diari a 4 euros (2 euros en el cas del pàrquing Tecnoparc). Pel que fa a les diferents modalitats d’abonaments, s’actualitza el preu un 3%.